Voor vele starters kan het lastig zijn om een goede plaats in het aquarium voor hun filter te vinden. Het is dan ook een van de meest gestelde vragen. Als een betere plaats zal resulteren in een betere helderheid van het water of een langere levensduur van je filter, moeten we daar zeker aandacht aan besteden. Laten we samen in dit vraagstuk duiken en analyseren wat het beste antwoord is voor deze vraag
De beste plaats voor je filter hangt af van het filter. Er zijn vele soorten filters verkrijgbaar, elk geschikt voor een ander soort aquarium. Wij hebben de 4 meest voorkomende aquariumfilters uitgekozen en tips gegeven voor een goede plaatsing.
Interne lucht gedreven filters
Deze soort filters worden aangetroffen op de kleine dekstop-aquaria, aangezien deze soort aquaria de stroming van een externe filter niet aankan. Het interne, lucht-aangedreven filter moet volledig worden ondergedompeld en kan het beste in een hoek in het aquarium worden geplaatst. Velen gebruiken dit type filter als reserve voor het geval hun externe filter stopt met werken
Hang on the back (HOB) filter
een hang on the back- of wandfilter is een van de meest populaire interne filters die er zijn. Met zuignappen wordt het filter aan de achterwand van het aquarium bevestigd. De waterstroom kan worden aangepast door de kop in de gewenste richting te plaatsen. Het is belangrijk dat het filter hoger dan het waterniveau wordt geplaatst.
Externe filtersysteem
Een externe filtersysteem of canister filter zit aan de buitenkant van het aquarium. Vanwege zijn positie buiten het aquarium wordt het filter een extern filtersysteem genoemd. Het externe filter wordt met een slang op het aquarium aangesloten. Het is veel groter dan de al eerder besproken filtersystemen en vaak ook iets duurder.
Moet je aquariumfilter volledig onder water staan?
Zoals we al eerder zagen zijn er vele soorten filters waaruit je kan kiezen. Elk heeft verschillende vereisten voor de installatie. Sommige filters moeten volledig in het aquarium worden ondergedompeld, terwijl andere niet functioneren als ze dat wel zijn. het interne filter, met uitzondering van het wandfilter , moet volledig in het aquarium ondergedompeld zijn om goed te kunnen werken. Deze filter kan het beste in de hoek van het aquarium geplaatst worden.
de hang on back filter ofwel de wandfilter moeten hoger dan het waterniveau worden geplaatst, want hoewel het ontwerp kan variëren, is het principe hetzelfde. Het water wordt uit het aquarium opgezogen en in een filterbak gepompt, waarna het door de zwaartekracht terug in het aquarium stroomt.
Het buitenfilter of het canisterfilter blijft aan de buitenkant en mag niet in het water worden ondergedompeld. Het filter is met een slang verbonden met het aquarium.
Werkt mijn aquariumfilter?
Nu je je filter hebt geïnstalleerd, wil je zeker zijn dat hij goed werkt. Maar hoe kan je er zeker van zijn dat jouw filter zijn werk goed doet. Een manier om snel te zien of je filter goed werkt, is de waterbeweging in je aquarium te controleren. Als de filter aan staat maar er geen waterbeweging is, moet je waarschijnlijk je installatie nog eens bekijken.
Als je een vreemd geluid uit je filter hoort komen, kan er iets kapot zijn. Als je je filter schudt en je hoort dat er iets los in zit, is je filter waarschijnlijk aan vervanging toe. Het kan ook ziteen aan dat sommige onderdelen oud of vuil zijn. Het filter schoonmaken kan de oplossing zijn voor dit probleem.
Het is belangrijk op te merken dat alleen het zien van waterbeweging niet betekent dat het filter goed werkt. Een prestatietest voor je waterfilter kan een goed idee zijn om je filter volledig te testen. Met een prestatietest test je het water test voor en nadat het door je filter is gegaan.
Conclusie
Er zijn vele soorten filters die je voor je aquarium kunt gebruiken. De beste plaats voor je filter hangt af van het filter dat je gebruikt. Terwijl sommige interne filters volledig onder water moeten worden geplaatst, moet een wandfilter hoger dan het waterniveau worden geplaatst om goed te werken. Na de installatie is het belangrijk om te controleren of je filter wel goed werkt. Een snelle controle op waterbeweging en vreemd geluid kan voldoende zijn, maar een test van het water voor en na het filterproces kan je een betrouwbaarder antwoord geven.